9 Причини защо да замените мокета и килимите с естествен паркет

Килими или паркет? Това е дебат, който продължава от десетилетия. Докато килимът има своите предимства, като например да е евтин, по-тих и по-мек, той има и много недостатъци. Показва мръсотия и мръсотия и не трае дълго. Ето девет причини, поради които препоръчваме подова настилка от твърда дървесина за вашия дом.

1. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО РАБОТЕ В ПОВЕЧЕ ЗОНИ ВЪВ ВАШИЯ ДОМ

Килимите просто не са подходящи за кухни и бани. Подовете от твърда дървесина са по-добри в тези пространства, тъй като има по-малко притеснения от разливи и щети от вода. Килимите могат да задържат влагата, което е първата стъпка към мухъл и плесен. Въпреки че може да е по-меко да се ходи по килима в банята или кухнята, дървените подове са по-лесни за поддържане чисти и по-ефективни в стаи, които споделят пространство с вода или течности.

2. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО СА ИЗДЪРЖЛИВИ И НЕ СЕ РАЗГРАЖДАТ

Дори и с най-добра грижа, килимите не отнемат много време, за да покажат моделите на трафика. Дълбокото почистване или преместването на мебели няма да попречи на движението по килима. Дървеният под е здрав и по-издръжлив.

Килимът има живот от 5 до 15 години, в зависимост от вида на килима, влакната и степента на износване. В идеалния случай ще искате да смените или премахнете килима след седем години. Дървените подове могат да издържат десетилетия, когато са правилно монтирани и поддържани.

3. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО НЕ НАТРУПВАТ МРЪСИЯ И ПЕТНА
Отстраняването на бъркотията по килима често е предизвикателство. Течностите могат да проникнат през подложката под килима и да задържат миризми и мръсотия.

Дървените подове са по-лесни за почистване и поддръжка. Ако разлеете нещо, можете да го избършете с кърпи и да се уверите, че няма да проникне на пода. Препоръчваме да използвате кърпа за прах на пода веднъж седмично, за да почистите мръсотията, след това да напръскате мръсните места с вода и да ги избършете с микрофибърна кърпа, за да премахнете мръсотията. Без суетене, без миризми, без петна по вашия дървен под.

Освен това, ако искате допълнителна сигурност за чистотата на вашите подове от твърда дървесина, можете да използвате BONA Hardwood Ultimate Cleaning Kit! Нашите приятели от BONA вярват в поддържането на домовете чисти по устойчив начин. След като са проектирали своите почистващи продукти, за да бъдат по-добри за околната среда и по-безопасни за деца и домашни любимци, BONA гарантира, че можете да поддържате дома си чист като съвестта си.

4. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО НАМАЛЯВАТ АЛЕРГИИТЕ
Килимните влакна не само привличат цветен прашец, прах и мръсотия, но улавят и тези алергени. Алергените могат дори да се хванат в подложката на килима под килима, което означава, че никога няма да ги почистите с прахосмукачка. Когато някой минава по килима, той освобождава тези малки частици във въздуха.

Най-силните прахосмукачки не винаги могат да уловят и най-малките частици, така че премахването на алергените в килима е трудно и отнема много време. Изберете елегантен, проектиран под от твърда дървесина, който замества по-мръсния килим и се насладете на по-чист въздух в дома си.

5. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО ОБНОВЯВАТ ДОМА
Дървото е популярен материал за домашно обзавеждане и декор. Той е топъл и привлекателен, елегантен и луксозен. Когато се използва правилно, дървеният под може да направи дома ви да изглежда по-престижен. Някои видове дървесина са много устойчиви, но има и видове материали за подови настилки от твърда дървесина, които са напълно рециклирани и устойчиви. Можете да намерите опции, които отговарят на вашите нужди и бюджет, за да направите дома си да изглежда така, както искате.

6. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО УВЕЛИЧАВАТ СТОЙНОСТТА НА ВАШИЯ ДОМ
Купувачите на жилища реагират добре на дървените подове. Realtor.com потвърждава, че купувачите на жилища търсят дървени подове в кухнята, всекидневната, трапезарията и дори главния апартамент. Може да успеете да възстановите до 80% от инвестицията, когато продавате. Но какво ще стане, ако вече имате дървени подове? Е, като просто ги ремонтирате, можете да възстановите до 100% от инвестицията си!

Когато продавате, дървените подове могат да дадат на дома ви по-голяма стойност на пазара. Те са инвестиция във вашия дом, независимо дали планирате да се преместите скоро или не.

7. ДЪРВЕНИТЕ ПОДОВЕ СА В ТЕНДЕНЦИЯ
Домашните стилове идват и си отиват, но ако има един материал, който е в тенденция от много десетилетия, това е дървото. Дървото ни доближава до природата, което е само една от причините толкова много хора да включват дърво в дизайна на жилищата си.

Има много дизайни на дървени подове за всякаква естетика, от рустик до индустриален до съвременен. Дори ако смените мебелите си или боядисате стените, не е нужно да се притеснявате дали подовата настилка ще пасне на новата ви схема. Килимите могат да изглеждат остарели след няколко години, когато цветовите тенденции се променят.

8. ПОДОВИТЕ НАСТИЛКИ ОТ ТВЪРДА ДЪРВЕСИНА СА МНОГОФУНКЦИОНАЛНИ
След като инсталирате килима, е трудно да го смените, без да го разкъсате напълно. С инженерните дървени подови настилки можете да използвате килими, за да омекотите пространството или да промените декора. В зависимост от вашето настроение и стил можете също да изберете да оставите твърдата дървесина открита. Килимите се предлагат във всички цветове и стилове, така че можете да ги променяте според сезона, колкото искате.

Не получавате това с килими. Ако искате значителна промяна на вашите дървени подове, не е нужно да ги сменяте изцяло. Повечето опции за подови настилки могат да бъдат повторно боядисани и запечатани отново. Можете да станете по-тъмни или по-светли, за да получите изцяло нов външен вид.

9. ПОДОВЕТЕ ОТ ТВЪРДО ДЪРВО СА УСТОЙЧИВИ
Може да е трудно да се рециклира килим, но повечето центрове за рециклиране могат по-лесно да обработват подовата настилка от твърда дървесина, когато трябва да я смените. Процесът на производство на килими включва повече химически емисии от производството, което въздейства върху околната среда повече от процеса на дървени подове. Въпреки че можете да намерите биоразградими материали за килими, те обикновено са скъпи и няма да издържат толкова дълго, колкото твърдата дървесина.